Hans te Lindert, midden met geel AVA shirt, bij de finish van de marathon van Rotterdam. Foto: PR
Hans te Lindert, midden met geel AVA shirt, bij de finish van de marathon van Rotterdam. Foto: PR

Hans te Lindert volbrengt NN marathon Rotterdam voor KWF kankerbestrijding

Sport

AALTEN – Hij is nog zichtbaar aan het nagenieten. Wethouder Hans te Lindert gaat op zondag 14 april van start voor de marathon van Rotterdam. Hij is topfit en er helemaal klaar voor. Tot 32 kilometer gaat het prima, dan krijgt de man met de hamer hem te grazen. Hans herpakt zich, zoekt een nieuw ritme en rent de 42,195 kilometer uit. “Ik was topfit voor de start, de energie spoot uit mijn neus. Het was een supermooi avontuur, alles, de hele voorbereiding, de relatief rustige week als aanloop en dan de marathon. Om het meedoen extra diepte te geven heb ik een donateursactie op touw gezet. Het is gelukt om 2402 euro op te halen voor het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) voor kankerbestrijding.”

Door Karin Stronks

In zijn werkkamer, ‘De Heurne’ genaamd, drinken we koffie. “Mijn vrouw is geboren in De Heurne! Heb haar een foto gestuurd toen ik hier ben begonnen en gezegd dat het dus helemaal goed komt!” We komen snel ter zake. “Ja, de marathon van Rotterdam. Een prachtig avontuur. Het is bijna ongelofelijk dat ik pas in het najaar van 2021 ben begonnen met hardlopen…” Hans wil graag in beweging komen en begint met hardlopen. Aanvankelijk doet hij maar wat, zoals hij het zelf zegt. Als hij de smaak te pakken krijgt ontstaat langzaam de wens om ooit een marathon te gaan lopen. “Ik heb dat tegen een paar mensen gezegd en hoorde vrij snel dat ik er absoluut niet luchtig over moet doen. Die opmerking heb ik ter harte genomen. Heb de marathon zeker niet onderschat en altijd respect voor de afstand gehouden.”

Hans neemt contact op met fysiotherapeut Mark te Brake. “Mark heeft ervaring met topsporters, met mensen die de grenzen opzoeken. We zijn aan de slag gegaan met een schema. Heb goed naar hem geluisterd en alle adviezen opgevolgd.” Als Hans eenmaal zijn doel heeft gesteld werkt hij eerst toe naar de halve marathon van Amsterdam. Deze volbrengt hij in oktober 2022, voor KiKa.

Diepere betekenis
Tijdens de voorbereidingen voor ‘de hele’ besluit Hans om te gaan rennen voor het KWF voor kankerbestrijding. “Het idee was om een diepere betekenis, een goed doel, toe te voegen aan mijn voornemen om de marathon te gaan lopen. Iedereen kent mensen in zijn of haar omgeving die te maken hebben met kanker, of mensen die aan deze ziekte zijn bezweken. Heb me ingeschreven en je moet dan minimaal 500 euro ophalen.” Na een paar dagen ligt de teller al boven dat bedrag. “Fantastisch! We hebben de lat steeds hoger gelegd en zo veel mensen hebben gedoneerd, zo dankbaar en blij ben ik daarmee! Stiekem hoopte ik uiteindelijk op een opbrengst van 2110 euro. Waarom? Nou, dan loop ik elke kilometer voor 50 euro, dat was de gedachte. Het eindbedrag was 2402 euro. Ongelofelijk veel!!”

Intussen gaan de voorbereidingen door. Het kost veel tijd en toewijding. “De trainingen worden uitgebreid, je maakt zo’n 50, 60 kilometer per week. Uiteindelijk loop je de afstand van 30, 32 kilometer, drie uur per sessie. De laatste tien, twaalf kilometer moet je op de dag van de marathon nog erbij afleggen. Vaak ontmoeten lopers dan de man met de hamer…”

Man met de hamer
De laatste week voor de marathon is relatief rustig. “Twee korte trainingen staan op het programma, dinsdag negen en donderdag vijf kilometer. En dan is het zondag 14 april. Topfit was ik, de energie spoot uit mijn neus. Vrij snel na de start renden we de Erasmusbrug op, ik voelde m’n benen en schrok een beetje. Maar al snel kwam het besef dat het ‘vals plat’ is, een kuitenbijter! Het evenement is fantastisch, wat een entourage, enorm veel publiek. Het ging heel goed tot inderdaad na 30, 32 kilometer, in het Kralingse bos, ik de man met de hamer tegenkwam. Kramp in mijn liezen, later in de bovenbenen. Ik moest een ander ritme zoeken en dat lukte gelukkig. Kilometer na kilometer, wat was het zwaar… maar ik dacht aan de 50 euro per kilometer voor KWF, aan mensen die op een hele andere manier strijd voeren, tegen kanker, voor hun leven. De finish was een kippenvelmoment. Onvergetelijk.”

René Wenting traint ook voor marathon Rotterdam
Hans ontdekt dat ook René Wenting aan het trainen is voor zijn eerste marathon, ook hij zal rennen voor het KWF Wilhelminafonds. René: “Deze marathon was ook mijn eerste. Een happening om nooit te vergeten!” Waarom heeft René dit goede doel gekozen? ”Zoals iedereen krijgen wij te maken met deze vreselijke ziekte. Een vriendin overleed het afgelopen jaar aan deze ziekte en kort voor de marathon kreeg een vriend de diagnose kanker. Daarom wil ik een stap zetten die bijdraagt aan baanbrekend onderzoek. Daarom ben ik gaan rennen, voor het leven, tegen kanker!”

Trots op sponsoren
René is blij en dankbaar dat hij de marathon van Rotterdam heeft mogen uitlopen. “Het is absoluut niet vanzelfsprekend. Tot 40 kilometer vrij vlak en volgens schema van (ook al!) Mark te Brake. Daarna herinner ik me het niet meer… Zelfs de Coolsingel met vrienden, familie en al die mensen weet ik niet meer… Dus alleen daarom moet ik nog een keer op herhaling hahaha!” René is trots op zijn opbrengst van 1827 euro. “Dit bedrag hebben ‘mijn’ sponsoren gedoneerd, hoe mooi en bijzonder is dat! Alle KWF lopers van de marathon van Rotterdam hebben samen het recordbedrag van 1,4 miljoen euro opgehaald!!”

‘Kom in beweging’ 
Hoe gaat het nu met Hans, ruim een week na de marathon? “Nou, het gaat goed!” Lachend: “Ik kan weer met de hond wandelen!” Hij zegt nadenkend: “Als ik het samen mag vatten, ik voel me dankbaar, nederig en klein. Ben gezond en fit en kon hier staan in Rotterdam, deze marathon volbrengen. Wat ik graag wil toevoegen, het brengt me veel. Ben vitaal en in goede conditie.” En voegt toe: “Wat ik zou willen adviseren aan iedereen; kom in beweging. Je hoeft geen marathon te lopen. Maar ga naar buiten, wandelen, fietsen, joggen. Of zwemmen. Bewegen brengt zoveel goeds. Op elk niveau.”

Zit er een vervolg in? “Haha nou, op de zondagavond na de marathon zei ik thuis; ‘Volgend jaar gaan we het anders doen’… Je kunt je de reacties voorstellen… Achteraf gezien ben ik te snel van start gegaan. Maar gelukkig ging ik niet helemaal kapot. Heb me goed aan de afspraken met Mark gehouden wat betreft eten en drinken onderweg. Heel belangrijk! Mijn eerste doel is nu mee te doen met de Koningsloop…”

De medaille van René Wenting, marathon Rotterdam. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant