Iin steen, ‘Knoop’ van Jan Herbrink. Foto: PR
Iin steen, ‘Knoop’ van Jan Herbrink. Foto: PR

Wethouder Joop Wikkerink opent expositie ‘Versterkende Contrasten’

Cultuur

AALTEN - Zondag 12 mei wordt om 15.00 uur de nieuwe beelden-, en schilderijexpositie ‘Versterkende Contrasten’ geopend door wethouder Joop Wikkerink. De expositie is te zien in de Beeldentuin van Galerie Polhus aan de Bocholtsestraatweg 24 in Aalten.

Zorgvuldig zijn de beelden in verschillende disciplines uitgezocht bij de kunstenaars, zodat de contrasten in de werken, in beeld, vorm en materiaal, elkaar versterken.
Voorafgaand aan deze exposite is er hard gewerkt in de tuin door de galeriehoudster Janny van de Beek, zodat de beelden een mooie plaats krijgen in de fraai aangelegde tuin. Janny werd bij de grote klussen geholpen door een hovenier

Een zomer lang tot in de herfst, van 12 mei tot 27 oktober van dit jaar, zijn de Beeldentuin en het atelier met schilderijen, vrijblijvend te bezoeken. Belangstellenden zijn welkom. 

De kunstenaars die exposeren zijn:
Gonny Beljaars. Krachtige intense koppen zijn het die ze uit haar handen laat groeien. Ruw, rauw en toch ook aristocratisch zoals ze overkomen, lijken het direct uit de aarde getrokken archaïsche hoofden met een uitgesproken karakter en enigszins strenge uitstraling, met in de verte enige reminiscenties aan het werk van Giacometti. Ze is gefascineerd door begrippen als energie, krach, macht, glorie en verval, waarbij menselijke vormen worden gemanipuleerd en vervormd

Jan Herbrink werkt veel in hardsteen Zijn beelden zijn overwegend non-figuratief met een voorliefde voor mathematische strengheid en concepten. Beelhouwen is voor hem een serieuze aangelegenheid. Zijn werkwijze is veelal planmatig en systematisch. Een uitdaging is het enerzijds zo goed mogelijk uitvoeren van dat plan en het anderzijds op tijd loslaten.

Met zijn rationele ontwerpen maakt beeldend kunstenaar Han Lammers een vertaalslag van wiskundige vergelijkingen naar tastbare driedimensionale beelden, veelal uitgevoerd in zink. Dit levert geometrisch, abstract werk op dat gekenmerkt wordt door concrete en zuivere vormen. In die zin voelt Lammers zich verwant aan het minimalisme en constructivisme. Het werk van Lammers valt uiteen in massieve, gesloten vormen met een statisch karakter en meer open en vloeiende vormen met een dynamisch (en soms lyrisch) karakter.

Marc Deeleman laat zijn beelden van Cortenstaal liever voor zich spreken dan er veel woorden aan te wijden. Zonder duidelijk vooropgezet plan begint hij aan een beeld dat vervolgens al experimenterend zijn vorm krijgt. In het proces spelen intuïtie, spontaniteit en toeval een belangrijke rol. Hij zoekt in zijn beelden een balans in vlakken, lijnen en structuren.

Joke L C van Beetem vervaardigt beeldhouwwerk in natuursteen. Haar vormgeving is abstract, geometrisch en organisch. Ze is geschoold in techniek door beeldhouwers en steenhouwers in binnen - en uit buitenland en voorts werkzaam vanuit eigen autonome ontwikkeling.

Willem Doodeheefver is archeoloog van beroep, en tekent zijn archeologische vondsten. Hij maakt ook prachtige beelden in hout en brons, Hij kreeg als kind de kunst met de ‘paplepel ingegoten’ van van het kunstenaarsechtpaar Joop en Truus Doodeheefver- Kremer. Hij is geïnspireerd door de mooie natuur in zijn omgeving, met oog voor schoonheid en detail. Liefde en verbondenheid kunnen de kijkers zien en ontdekken in de abstracte en figuratieve vormgeving.

Kannen zijn net mensen, tenminste, Made by Jans geeft er een menselijke gemoedstoestand aan, met een knipoog. Oud, eigenwijs of zelfs simpel of ongelukkig , toch blijven het kannen, groot en met een ingetogen kleurenpalet. Rustgevend ook. Wat ook te zien zal zijn is juist het kleine, vooral portretjes of de dieren en dan de hele kleine die vaak onopgemerkt blijven. Juist die kleine diertjes die ze vindt, die niet meer vliegen kunnen, geeft ze zo, op een paneeltje een tweede leven. 

Tuin en atelier zijn geopend op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 13.30 tot 17.00 uur, of op afspraak.


www.galeriepolhus.nl 

Instagram: Galerie Polhus of op Made by Jans

.

.

Ying Yang in zink van Han Lammers. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant